Jeste li svjesni razlike između sokova?

Voćni sokovi nastaju izdvajanjem soka iz voća, za voćni nektar se koristi voćna kaša kojoj se dodaje voda, šećer te vitamini i minerali i regulatori kiselosti. Bezalkoholna pića sadrže vodu i šećer, dodaje im se aroma koja je najčešće umjetna, te bojila i konzervans.

Sok je voće u tekućem obliku koje može ali ne mora biti zaslađeno šećerom, visoko fruktoznim sirupom ili umjetnim sladilom. Sokovi se pripremaju mehaničkim istiskivanjem raznovrsnog voća, obično bez upotrebe topline i otapala. Suha tvar i voda se posebno podešavaju, a mogu se dodati stabilizatori i razna sredstva protiv sedimentacije. Prema tome, sokovi mogu biti gusti ili rijetki.

Što je voćni sok?
Voćni sok je proizvod mehaničke prerade jedne ili više vrsta zdravog, tehnološki zrelog, svježeg ili ohlađenog voća koje nije fermentiralo. Boja, aroma, okus i miris voćnog soka trebaju biti svojstveni voću od kojeg je sok proizveden. Aroma, pulpa i čestice voćnog tkiva koji su bili izdvojeni tijekom prerade mogu biti vraćeni istom soku. Voćnom soku mogu se ponovno dodavati samo aroma, pulpa i čestice voćnog tkiva izdvojene iz tog voćnog soka tijekom proizvodnje dok se voćnom soku od koncentriranog voćnog soka mogu ponovno dodavati aroma, pulpa i čestice voćnog tkiva izdvojene iz voćnog soka iste vrste. Mogu se dodavati i nutritivne tvari kao i vitamini, minerali u količinama određenim posebnim propisima.

Što je koncentrirani voćni sok?
Koncentrirani voćni sok se proizvodi od voćnog soka jedne ili više vrsta voća fizičkim izdvajanjem određene količine vode. Ako je proizvod namijenjen krajnjem potrošaču količina izdvojene vode mora biti barem 50% početnog volumena. Dehidratirani ili voćni sok u prahu se proizvodi izdvajanjem gotovo ukupne količine vode fizičkim postupcima.
Voćni sok od koncentriranog voćnog soka se proizvodi tako da se koncentriranom voćnom soku ponovno dodaje ona količina vode koja je izdvojena tijekom koncentriranja i aroma, te prema potrebi pulpa i čestice voćnog tkiva, izdvojene tijekom koncentriranja tog ili voćnog soka iste vrste. Tako proizvedeni sok treba imati senzorna i fizikalno-kemijska svojstva ista kakva bi imao da je proizveden iz voća iste vrste.

Što je nektar?
Voćni nektar je proizvod s dodatkom vode i šećera i/ili meda (u količini do 20 % u odnosu na ukupnu masu gotovog proizvoda) voćnom soku, voćnom soku iz koncentrata, koncentriranom voćnom soku, dehidriranom ili voćnom soku u prahu, voćnoj kaši, koncentriranoj voćnoj kaši ili smjesi ovih proizvoda. Pri proizvodnji voćnih nektara bez šećera ili smanjene energetske vrijednosti, šećer se može djelomično ili potpuno zamijeniti sladilima. Dozvoljeno je dodavanje ugljikovog dioksida i nutrijenata vitamina i minerala. Minimalni udio voćnog soka u voćnom nektaru može biti od 25% do 50% zavisnosti od vrste voća.
Prema tome voćni nektar nije voćni sok, nego proizvod s visokim udjelom voćnog soka

Što je bezalkoholno piće?

Bezalkoholna pića sadrže vodu i šećer, dodaje im se aroma koja je najčešće umjetna te bojila i konzervans. Na svojoj ambalaži ne smiju imati sliku voća ukoliko ga ne sadrže.

U Hrvatskoj ni Europskoj uniji nije definirano što sve može ići u bezalkoholna pića. Europski parlament smatra kako označavanje sokova nije dovoljno jasno te potrošači ne mogu odabrati ono što je nabolje za njih. Odredba prema kojoj samo nektari mogu imati dodanih šećera će za potrošače koji ne razlikuju dobro vrste sokove oznaka ‘nema dodanih šećera’ ostat će na ambalaži još neko vrijeme.

“Najvažnija je informacija zabrana dodavanja šećera u dvije vrste vrste sokova. Kada stupi na snagu, svježi sok iscjeđen iz naranče, neće sadržavati ništa drugo osim naranče. Nema dodanih šećera. Koncentrirani sok, koji je sok iz kojega je iscijeđena voda pa mu kasnije opet dodana, isto tako neće imati dodanih šećera. Samo će nektari moći imati dodane šećere ili zaslađivače.“

Članak preuzet s: www.zdravlje.hr

Nađite nas na Facebooku