Gala

gala

Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda, a dobivena je križanjem sorata Golden Delicious (Zlatni Delišes) i Kidd’s Orange Red – vrlo obećavajući početak! Gala sjedinjuje moderno i tradicionalno roditeljstvo. Naime, Kidd’s Orande Red potomak je Cox’s Orange Pippina, staromodnog engleskog favorita i ne trebate se profesionalno baviti ugojem jabuka kako bi shvatili da bi križanje Golden Deliciousa i Cox’s Orange Pippina-a moglo rezultirati skladnim spojem slatkog okusa Golden Deliciousa i bogatog i kompleksnog okusa Cox-a.

Kada ju je probao, redatelj Gospodara Prstenova Peter Jackson tražio je isključivo ovu sortu za cijeli filmski set.

Okus

To je vrlo aromatična jabuka. Njeno bijelo meso je hrskavo i sočno, te je onog blagog, slatkog i posebno osvježavajućeg okusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi okus, čine je pravim izborom za djecu. Idealna je za pite i kolače, a kada je hladna nudi idealnu zamjenu za osvježavajuća pića.

Jesenska sorta

Plodovi dozrijevaju od kraja kolovoza do početka rujna

Plodovi

Mali do srednje veliki (150-180 g), okruglasto – konusnog oblika, glatke površine, podjednake veličine

Boja

Temeljna je žuta s pramenovima crvenila na sunčanoj strani – sorta je slabo stabilna, pa postoji niz bolje obojanih crvenih mutanata npr. Gala Must, Royal Gala, Galaxy

Sorte jabuka